magye-fejlec

 

Könyvajánló

Az alábbiakban néhány, a babamasszázs témaköréhez kapcsolódó könyvet szeretnénk az Ön figyelmébe ajánlani.

Vimala McClure: Babamasszázs - Gondos szülők kézikönyveVimala McClure: Babamasszázs - Gondos szülők kézikönyve

Alapmű a gyermekmasszázs világában. Az írónő alapította a Nemzetközi Csecsemőmasszázs Egyesületet, és a nevéhez fűződik az itthon is oktatott módszer kidolgozása.


Vissza a könyvajánlóhoz

Jean Liedloff: Az elveszett boldogság nyomában
A KONTINUUM-ELV

Venezuela dzsungeleiben egy fiatal amerikai nő felkeresi a AZ ELVESZETT BOLDOGSÁG NYOMÁBAN - A KONTINUUM-ELV ma is kőkorszaki körülmények között élő jekána indiánokat. Ezeknek a "vadembereknek" a szemmel látható boldog és kiegyensúlyozott élete lenyügözi...

 

Vissza a könyvajánlóhoz

Frederick Leboyer: Shantala - Egy tradicionális módszer-gyermekmasszázs

 Aki szereti az író stílusát, annak ez is tetszeni fog.Shantala - Egy tradicionális módszer-gyermekmasszázs "A gyöngéd születés"-hez hasonlóan lírai és békés, tele fényképekkel indiai mamákról, akik a szóban forgó masszázst gyakorolják. Ne várjunk azonban hatalmas gyakorlati tudást a könyvtől, inkább szép mint informatív.

 

Vissza a könyvajánlóhoz

Mercé Simon, Marián Sánchez, Queca Elizalde: Simogató babamasszázs - Útmutató gyermekünk testi-lelki egészségéhez

A babamasszázs művészete időszámításunk előtt Simogató babamasszázskeletkezett, s azóta számos kultúra használta a csecsemők érzékszerveinek fejlesztésére. A modern társadalmakban háttérbe szorult ez a gyakorlat, és olyan módszerek kerültek előtérbe, melyek mellőzik a bőrkontaktust. Szerencsére azonban nem veszett el teljesen, és az utóbbi években újra rátaláltunk. 1981-ben megalakult a Babamasszázs Nemzetközi Szövetsége. A masszírozás technikáját fokozatosan a modern társadalom igényeihez igazítottuk, s kedvező hatásáról napról napra meggyőződhetünk.

 

Vissza a könyvajánlóhoz

Márta Guoth-Gumberger, Elisabeth Hormann: Szoptatás tanácsok és gyakorlati segítségnyújtás a szoptatás egész ideje alatt

Kiadó: Szoptatásért magyar egyesület

 

 

 

 

 

 

Vissza a könyvajánlóhoz

Frederick Leboyer:Szülés gyöngéden - A gyöngéd születés

Ez a mű nem valamiféle folytatása A gyöngéd születés c. könyvnek, Szülés gyöngédenhanem egy azt kiegészítő szöveg, annak mintegy előzménye, egy hozzá tartozó, mindeddig hiányzó fejezete. A szülés és a születés fájdalommal jár. És, ami még fontosabb, szorongással. A nő szenvedéséről és szorongásáról már eddig is sokat tudtunk. A gyermekéről mind ez idáig szinte semmit. A gyöngéd születés reményeink szerint talán javított valamit ezen a siralmas helyzeten. Maradt azonban a nő szenvedése, melyre számtalan gyógyírt kínál a tudomány, s ezek közül némelyik egyenesen a "fájdalom nélküli szülés" ígéretével kecsegtet. Mi nem valami új módszert ismertetünk, ellenkezőleg! Inkább új nézőpontból közelítünk a kérdéshez.

Vissza a könyvajánlóhoz

Marshall H. Klaus, Phyllis H. Klaus: A csodálatos újszülött, Jaffa kiadó

A csodálatos újszülöttAz újszülött csodálatos önálló képességeiről kevés szó esett mostanáig - pedig a baba már születése előtt is számos fontos cselekvésre képes: lélegző- és fogómozgást végez, mosolyog, grimaszol, szopja az ujját, megfogja a lábát, ásít... Az orvos-pszichoterapeuta szerzőpár svéd szülésznők tapasztalatait felhasználva az újszülöttel kapcsolatos legfrissebb megfigyeléseket adja közre ebben a könyvében. Megszületése után fél órával a kisbaba, ha édesanyja hasára helyezik, már egyedül eltalál a mellbimbóig, és szopni kezd. Néhány naposan már kommunikál a környezetével és felfedezi a külvilágot. Különösen kedveli az emberi arcot és hangot, szemkontaktust tud kialakítani, s ezzel megkezdődhet az első párbeszéd szülő és gyermeke között. A csodálatos újszülöttet leendő és újdonsült szülőknek ajánljuk, hogy egymás könnyebb

Vissza a könyvajánlóhoz

Varga Katalin - Suhaji-Hodá Gábor: Szülés és születés lélektanon innen és túl

Szülés és születés lélektanon innen és túl

 

 

 

 

 

Vissza a könyvajánlóhoz

Sue Gerhardt: A szükséges szeretet

Javaslom, aki tudja, olvassa el, nagyon tanulságos minden csecsemővel, aszuksegesnyával vagy akár gyerekekkel, felnőttekkel foglalkozó ember számára. (Akár, ha magunkról gondolkodunk...akkor is.) Neurológiai oldalról közelíti meg a korai érzelmi állapot és stressz-szint hatását a későbbi viselkedésre, egyáltalán az életünk alakulására. Ő maga is leírta, hogy tulajdonképpen a kutatók semmi újat nem mondanak: ha az anya jól van, válaszkész és biztonságot nyújt a babának, akkor a csecsemő is jól van, és érzelmileg kiegyensúlyozott ember fog cseperedni belőle. De a kutatások nyomán ezt neurológiai és hormonális változások, állapotok vizsgálatának eredményeivel is alá tudják támasztani, ennek hatására a szkeptikusok is talán elfogadják, hogy a gyereknek a rendszeres sírástól, és az érzéseinek figyelembe nem vételétől nem pusztán a tüdeje nő, hanem tönkre is megy/nem fejlődik megfelelően az agyának egy fontos része (prefrontális kéreg). Szóval ajánlom mindenkinek meleg szívvel. Nem könnyű olvasni, és sajnos a nem túl gördülékeny fordítás és a gyatra szerkesztői munka sokat ront a magyar változat élvezetén... De ennek ellenére érdemes hozzáfogni. (Amúgy a szoptatásról is többször ír, ellentétben a hasonló témájú, és szintén jó Okosan nevelni tudni kell című könyvvel.)

Vissza a könyvajánlóhoz