magye-fejlec

 

A babamasszázs története

Az általunk használt módszer

magye1

A Magyar Gyermek-masszázs Egyesület képviselt babamasszázs kidolgozása Vimala McClure nevéhez fűződik. Vimala 21 évesen Észak-Indiában, egy kis árvaházban dolgozott, és az anyagi szegénység és sanyarú körülmények ellenére megtapasztalhatta az érzelmek és értékek gazdagságát. A nagyobb lányok kisebb társaikat masszírozva lelki békét és harmóniát teremtettek önmaguk és egymás számára. Később, maláriában megbetegedve, maga is megtapasztalhatta a masszázs gyógyító hatását. Élményeinek és saját gyermekeinek masszírozása által szerzett tapasztalatok hatására alkotta meg babamasszázs módszerét: az ősi indiai masszázs, a svéd masszázs, a reflexológia és a jóga elemeinek ötvözetét. A babamasszázs eleinte az USA-ban terjedt el, majd 1986-ban megalakult a Nemzetközi Csecsemőmasszázs Szövetség (IAIM) amelynek 1998-tól hazánk is tagországa. A masszázs babákra és szülőkre gyakorolt jótékony hatásai felbecsülhetetlen értékűek. Rendszeres végzése elősegíti a baba testi fejlődését, serkenti a létfontosságú szervek működését (emésztés, keringés, légzés). Segít a relaxációban és a feszültségek levezetésében. Mély érzelmi kötődés alakul ki a gyermek és gondozottja között megalapozva a bizalmat és tiszteletet egymás iránt. magye13

A Magyar Gyermekmasszázs Egyesület tagjai országszerte rendszeresen indítanak szülők számára tanfolyamokat a babamasszázs fogásainak és szemléletének elsajátítására. Az oklevéllel rendelkező, képesített Csecsemőmasszázs Oktatók naprakész tudása biztosítja minden szülő és baba számára az örömteli masszírozás perceit. A csoportosan 5, egyénileg 3 alkalomból álló tanfolyam keretein belül a családok megismerkedhetnek a babamasszázs történetével, előkészítésével, hatásaival és a masszázsfogásokkal. Az egymásra épülő alkalmak során egyre magabiztosabbá válnak a szülők nem csak a masszázsfogásokban hanem szülői szerepükben is. Csodálatos, kézzelfogható lehetőséget kapnak amellyel hétköznapokban is meghittséget varázsolhatnak elősegítve a kisbaba testi és lelki fejlődését.

Hol lehet a babamasszázs technikát megtanulni?

A babamasszázs hatásai

A babamasszázs története, hatásai, előnyei, a kötődés

A csecsemőmasszázs története

A babamasszázs évezredes hagyománya Indiából származik. Az ősi kultúrákban anyáról gyermekrekep4 szállt a masszázs tudománya. Az édesanyák a világ minden pontján ösztönösen tudják, hogy a babáknak szükségük van az ölelésre, a ringatásra, a szeretetteljes érintésre.

A masszázs olyan kommunikáció, amely szavak nélkül is képes érzelmeket, nyugalmat, szeretetet közvetíteni, és egyes társadalmakban a csecsemőgondozás hagyományának részét képezi.

Sok olyan ősi családi szokás létezik, melytől a „fejlődés” érdekében a XX. század elején elfordultunk, de fontosságát a modern tudomány újra felfedezte, és ennek köszönhetően újra visszatérhet életünkbe.

Az érintés egész életünk során rendkívüli fontossággal bír, végigkíséri emberi kapcsolatainkat.

A szeretetteljes masszázs az egyik legnagyobb ajándék, amelyben a szülőnek és gyermekének része lehet.

A masszázs pozitív hatásai

Számos kísérlet, megfigyelés, és kutatás bizonyítja a masszázs csodálatos hatásait, eredményeit.

magye10

A babamasszázs sokkal többet jelent a kicsinek a puszta testi örömnél vagy a fizikailag érzékelhető pozitív hatásoknál. Segít megőrizni egészségét, testi-lelki jólétét. A szülőnek pedig erősíti az önbizalmát, az anyai érzéseit. Az apák pedig lehetőséget kapnak arra, hogy babájukat masszírozva közelebb kerüljenek gyermekük szívéhez, ezzel elmélyíthessék a köztük kialakuló kötődést.

  • A babamasszázs a fizikálisan kifejtett előnyein keresztül stimulálja a bőrt, a légző keringési rendszert, a nyirokkeringési rendszert, javítja a vérkeringést, az emésztést, segíti az immunrendszer működését, az érzékszervek és az izomrendszer fejlődését.

  • Segít a stressz-oldásban, ellazulásban, a feszültségek levezetésében, a fájdalmas emlékek enyhítésében.

  • A masszírozott babák a betegségekkel szemben ellenállóbbak, kiegyensúlyozot-tabbak, nyugodtabbak, éber állapotban aktívabb a figyelmük és érdeklődőbbek. Kevesebbet sírnak, könnyebben alszanak el és alvásuk minősége is javul. A súlygyarapodásuk és fejlődésük kiegyensúlyozottabb.

  • A bőr- és szemkontaktuson, az érintésen, a baba jelzéseinek megértésén, a kölcsönös tiszteleten és a boldogság érzésén keresztül a baba és gondozottja közti kötődés elmélyül. magye14

  • A masszázs oxitocin termelő hatása által az anya tovább és könnyebben képes anyatejjel táplálni gyermekét. A csecsemőmasszázsnak negatív hatása nincs, a szeretetteli masszázs olyan természetes, mint az anyatejes táplálás, vagy a természetben a levegő és a víz.

A kötődés

A pszichológusok szerint a kötődés a fogamzástól induló,az egész személyiséget érintő és az egész életre kiható,

magye9

meghatározó kapcsolat két ember között.A kiegyensúlyozott anya-gyermek, szülő- gyermek viszony érzel mi, kötődési biztonságot ad, s feltétele a későbbi társkapcsolatok megfelelő alakulásának.

A gyermekekkel való szeretetteljes foglalkozás, mint a babamasszázs olyan bensőséges légkört teremt a családban, amelyben családtagok a hétköznapi gondoktól feloldódva, a stressztől megszabadulva tapasztalhatják meg az együvé tartozás érzését, a kötődés elmélyülését. A babamasszázs támogatja mindkét szülő önértékelésének javulását is.

A szülő megtanulja megérteni gyermeke jelzéseit, képes lesz a baba igényeire megfelelően reagálni.

Mindkettőjük örömére önfeledt, boldog perceket tölthetnek együtt, és a szülő a masszírozással saját maga enyhítheti a kicsi hasfájását, fogzási fájdalmát, megnyugtathatja Őt. Láthatja babája elégedettségét, hallhatja boldog gőgicsélését.

Nagy segítséget jelenthet ez a fiatal vagy bizonytalan, esetleg szorongó szülőknek, magabiztosabbá téve őket szülői szerepükben.

Örökbefogadás esetén a masszázs segít, hogy a gyermek és örökbefogadó szülei érzelmileg egyre közelebb kerüljenek egymáshoz, hiszen a kötődés bármely életkorban kialakítható!

Koraszülött, esetleg sérült vagy fokozott igényű kisbaba esetén is segítséget nyújt abban, hogy hamarabb létrejöjjön az egyensúly a kisbabában és az elfogadás a szülő és babája között.

A csecsemőmasszázs gyakorlása során bensőséges és meghitt hangulatban tanuljuk meg a masszázsfogásokon túl egymás elfogadását, tiszteletét, az együttérzést, a bizalmat, és azokat az értékeket, melyet a gyermek későbbi, felnőtt életébe is magával visz.

Apuka! Ne várjon meghívóra!

edvard

Ne várjon külön meghívóra, hogy részt vegyen a gyermekének gondozásban. Véget kell venni annak a tévhitnek, hogy csak az anyának, nagymamának, anyósnak kell a kezdetektől aktívan foglalkoznia a babával. Ne hagyja, hogy háttérbe szoruljon, hogy a jó szándék által vezérelt rokonok félretolják az útból! Kérdezzen! Kérdezze meg, hogyan kell hőmérőzni, fürdetni, pelenkázni, büfiztetni. Ha a munkájából adódóan hétköznap csak az esti dolgokban tud segíteni párjának, vállalja Ön a masszázst! Lépje át azt az akadályt, hogy ön nem tanult soha „anyai” viselkedést, viszont Ön is tudja, hogyan kell ringatni, táncolni vele, megetetni, megfürdetni és a szeretetteljes érintés, masszázs megtanulásával erősebbé, szorosabbá fűzheti a kötődés szálait gyermekével.

Meglepődve fogja tapasztalni, hogy Önben is beindulnak majd az „apasági hormonok” amint közel kerül babájához. Ez egy különleges lehetőség arra, hogy egyre jobban megismerje kisbabáját, kapcsolatba kerüljön mélyebb énjével, és az Ön legbenső tulajdonságával –gondoskodó énjével. Másrészről a masszázs nyújtotta élmények kapcsán önbizalma, szülői képességeibe vetett hite megerősödik.

Hagyja, hogy párja egyre jobban bevonhass a gyermekük nevelésébe! A babamasszázs kiváló eszköz ennek megvalósítására.

„Valahányszor megmasszíroznak egy csecsemőt, a világ egy kicsivel jobb hellyé válik, és a férfiak nem maradhatnak ki ebből!”

A masszázs csodálatos élmény a szülőknek és a csecsemőnek egyaránt, s mindannyiuk számára mérhetetlenül hasznos. A kisbaba megtanulja, hogy az apukája is gyengédséggel és szeretettel tudja megérinteni nem csak az anyukája, és hogy az apa is olyan személy, akire számíthat fizikai és érzelmi szükségleteinek kielégítésében. A masszázs lehet a legmegfelelőbb módja annak, hogy az apa és a kisbaba is kapcsolatban maradjanak egymással, közel kerüljenek egymáshoz, hiszen a szoros kapocs, a kötődés nem csak az anya és gyermeke között kell, hogy kialakuljon.

Milyen életkorban és milyen gyakran végezhető a masszázs

A babamasszázs, mint szeretgető érintés, már újszülött kortól elkezdhető.

Ha nem is tudatosan, de minden anya és apa természetes késztetése, hogy megismerje csecsemőjét.

A Magyar Gyermekmasszázs Egyesület által tartott tanfolyamokon születéstől egészen egy éves korukig tudnak részt venni babák és szüleik.

A gyermek növekedésének megfelelően, a kúszó-mászó, tipegő, és kisgyermekkorban a mozdulatok változtatásával a masszázs tovább folytatható.

A masszázs a születéstől egészen a felnőttkorig végigkíséri az életünket, mindennapos cselekvéseink része lehet.

A babamasszázs akkor a leghatékonyabb, ha rendszeresen, a kicsi igényeinek megfelelően végezzük.

A csecsemőmasszázs oktatóink mindenkinek egyénileg segítenek a masszázs legmegfelelőbb időpontjának megtalálásában.

 

Még több információ az egyesületről